03 de setembre 2008

La premsa ha parlat


Des de Gotes Unides us adjuntem diferents documents que han aparegut a la premsa sobre la problemàtica de l'aigua durant la Festa Major de Granollers.






Notícies aparegudes a Ràdio 7 Vallès els dies 1 i 2 de setembre a l'informatiu vespre i migdia respectivament. Falques cedides per Ràdio 7 Vallès, edició a càrrec de Gotes Unides.

Correaigües encantades


Oriol Garangou – Periodista


M’ha sorprès la presència del Correaigua a la festa major de Granollers. A la primavera vivíem en un país immers en un nou episodi de sequera; cada dia vèiem per televisió uns centímetres més de l’antic poble de Sau., mentre el Govern ens recordava que cada gota comptava. Sota el missatge que l’aigua és un bé escàs i que cal fer-ne un ús racional, moltes escoles van introduir aquest discurs a les classes i, diversos ajuntaments, també el de Granollers, van organitzar actes per promoure l’estalvi d’aigua. La població va respondre i el consum d’aigua es va reduir. Però la solució va acabar arribant del cel: gairebé un mes seguit de pluja incessant va donar-nos un respir i les alarmes cap a la població es van desactivar.

A l’obra de teatre Aigües encantades, un enginyer de ciutat arriba a un poblet lligat a la tradició i sentenciat per la sequera i els proposa fer servir l’aigua d’uns gorgs propers, però que són considerats sagrats pel poble. Quan sembla que alguns habitants l’escoltaran comença a ploure i al final no té més remei que marxar amb la idea entre cames. Em dóna la impressió que una situació semblant ha passat a Granollers.

Des de fa més de 20 anys existeix una tradició a la festa major de Granollers que consisteix a llençar milers de litres d’aigua damunt de centenars de persones que es concentren i salten a la Porxada. Jo mateix en tinc molt bons records de quan m’hi posava fa anys. Però ara ja sabem que vivim en un país sotmès a sequeres cícliques i poc imaginava que aquest any, en repassar els actes de festa major, em trobaria amb el Correaigua formant part del programa. I atenció, que se’n faran tres, dos d’adults i un d’infantil.

De res no serveix que em diguin que s’ha reduït la quantitat d’aigua llençada i la durada, ni que es tracta d’un dels actes més multitudinaris de la festa major. És el fet en si: llençar l’aigua, sigui quanta sigui. Igual que en l’obra de Joan Puig i Ferrater, l’argument de la tradició encega els responsables de la festa major granollerina. I, a més, demostren poca sensibilitat per un problema que afecta la nostra societat i són molt poc conscients del missatge que estan donant als mateixos nens i nenes que fa quatre dies a les classes aprenien a estalviar aigua.


El9nou (divendres, 22 d’agost de 2008)


El correaigua de Granollers és tradició, mal que pesi


Pepus Costa – De la colla dels Blancs de Granollers


Una de les coses que distingeixen la festa major de Granollers de moltes altres d’arreu de Catalunya, són les ganes d’innovar i de fer coses diferents que tenen les persones i els grups promotors de la festa, els Blancs i els Blaus. A ningú se li acudirà criticar o qüestionar cap activitat tradicional de la nostra festa major, com ara els gegants, els correfocs, les sardanes, l’arrossada, els balls, la rajolada, les cercaviles i el teatre.

Per altra banda, pot ser fàcil trobar inconvenients o defectes a actes més atrevits, arriscats o innovadors. A la corda et pots fer mal, a la passada de rajoles es trenquen les peces i algú es pot tallar, les nits “golfes” acaben massa tard i no deixen dormir els veïns, la gran correguda i el fica-te-la fica-li la botifarra al forat poden ferir les sensibilitats d’algunes persones, els garrotins, els versots o el sant blau poden semblar irreverents depèn de qui s’ho miri, i evidentment, el correaigua gasta massa aigua!

És curiós com va sortint el tema del correaigua de tant en tant a la nostra premsa local, de la ploma de persones especialitzades a opinar de qualsevol cosa sobre la qual es pugui opinar. El correaigua dels Blancs de la festa major de Granollers és un acte tradicional que s’ha dut a terme cada any, com tots els altres actes de la festa, i és la nostra obligació buscar les millors fórmules per tal que això sigui possible, com ho faríem amb qualsevol altre acte que ens estimem si es veiés qüestionat o amenaçat.

Per ajudar a aquesta reflexió, només voldria aportar unes quantes dades sobre l’aigua i la sequera per tal que tothom pugui reflexionar sobre aquest tema:

- Un correaigua de 30 minuts consumeix aproximadament 60.000 litres d’aigua.

- A la nostra ciutat es consumeixen diàriament entre 13 i 15 milions de litres d’aigua al dia, depenent de l’època de l’any.

- Això vol dir que un correaigua suposa com a molt el 0,46% del consum de la ciutat aquell dia.

Jo crec que les persones interessades en aquest tema que vulguin proposar mesures d’estalvi d’aigua haurien d’enfocar els seus esforços cap a les activitats quotidianes de les empreses i els ciutadans, perquè el resultat seria molt més important. Com en totes les coses de la vida, les persones fem estalvi durant tot l’any per poder malgastar per les vacances o quan ens vingui de gust. Si això ho fem amb els diners i amb els dies de vacances, per exemple, també ho podem fer amb l’aigua, i així podrem gaudir dels nostres correaigua sense cap remordiment a la consciència.

A banda del que podem estalviar millorant les instal·lacions i el temps de consum d’aigua de les piscines, el reg de les gespes i jardins, els camps de golf, la instal·lació de reductors a les aixetes, la millora de les fonts i llacs, i tantes altres mesures en les quals la majoria de ciutadans conscienciats ja estem treballant, només vull posar un exemple casolà amb el càlcul d’estalvi d’aigua que suposaria:

- Si aventurem que a la ciutat hi ja pel cap baix uns 45.000 lavabos que es fan servir una mitjana de 4 vegades al dia, posant una ampolla d’aigua 1,5 litres a dins de totes les cisternes dels vàters de la ciutat, podríem obtenir un estalvi de 270.000 litres d’aigua al dia. Això podria suposar un estalvi de més de 1.400 correaigües a l’any!

Per no donar més voltes al tema, voldria demanar-vos humilment que ens deixeu fer el correaigua en pau, i mirem tots plegats d’estalviar tant aigua com sigui possible, i que tinguem present que un dels objectius d’aquest estalvi sigui poder dur a terme cada any els nostres correaigües de la festa major de Blancs i Blaus de Granollers. Bona festa.


El9nou (divendres, 29 d'agost de 2008)