27 d’agost 2008

Motius





Des de Gotes Unides estem en contra del Correaigua organitzat per la Festa Major de Granollers, si més no tal com està plantejat actualment. El motiu pel qual ens hi oposem és el malbaratament d’aigua. El nostre país, malauradament, té poca aigua. Creiem que fins aquí no hem sorprès a ningú. Fa uns mesos pels mitjans d'informació no es parlava de res més: sequera, restriccions i tècniques per estalviar del dret i del revés. Amb això que vam gaudir gairebé d'un mes de pluja que va ajudar a pujar el nivell dels nostres pantans, fet molt important i motiu d'alegria per a tota la societat catalana. Gràcies a les pluges la por se'n va anar, però, tot i això, potser estarem de la mateixa manera, o pitjor (esperem que no), d'aquí a uns mesos. No és que siguem uns pessimistes, ben al contrari, som realistes i som conscients que tal com hem dit a les primeres línies som un país amb poca aigua. Per això creiem que hem d'estalviar-la en tot moment, ja sigui a casa, a l'escola, a la feina o a la nostra ciutat. Per tant doncs, llençar l'aigua per Festa Major a tall de divertiment és un error immens. Pel que fa al volum d'aigua llençat per Festa Major durant els Correaigües ni idea. L'Ajuntament no en diu res i les colles tampoc. Què podem entendre amb tot plegat? És molta aigua? N'és poca? Ens diuen que han retallat la quantitat d'aigua respecte als inicis del Correaigua, que cada any es redueix en cabal, mànegues i temps. Quants anys han de passar per reduir el nombre de mànegues, minuts i cabal a zero? Mentrestant seguirem llençant aigua. Ja ens podem quedar tranquils amb les retallades? Doncs no. Volem estar informats i saber la quantitat d'aigua exacta. Per què ho volem saber? Doncs perquè és el nostre dret com a granollerins i granollerines i perquè volem saber quants esforços han estat en va durant tot l'any per aprofitar qualsevol gota d'aigua. Si mai arribem a saber el volum d’aigua, tothom sortirà i ens dirà que és una quantitat ínfima, que regant un camp de patates ja se n'utilitza més, i que la d'un camp de golf és una bestiesa. D'acord, doncs, entrarem en una lluita de xifres i de comparacions estúpida. Som un país sec, és a dir, qualsevol quantitat “ínfima” d'aigua és important. Si es tractés d'un camp de golf ja faria temps que hi hauria una assemblea muntada i ningú s'estranyaria que hi estiguessin en contra. I quina diferència hi ha, doncs? La quantitat d'aigua? Que se'n beneficien més persones? No n'hi ha cap. Tot és malbaratament d'aigua. Si per sort o per desgràcia fóssim escocesos, aquest problema ni se'ns plantejaria perquè si una cosa tenen és aigua per dar i per vendre i, per tant, llençar-ne una quantitat “ínfima” no és un problema. A Catalunya sí que ho és, per poca que sigui, és aigua que llencem, estem insultant a tots aquells i aquelles que l'estalviem durant tot l'any. Ja és hora que ens posem al cap que ni camps de golf, ni Correaigües, ni superpoblació de piscines... L'aigua és un be escàs i per tant l'hem de tractar com a tal!

Un altre factor que considerem tant o més important que el propi malbaratament d’aigua, és l'educació en l'estalvi d'aigua que donem als més menuts. A l'escola no els paren de conscienciar que cal estalviar, a l'hora de rentar-se les dents, les mans, a les fonts públiques, regant les plantes, rentant els plats,... Molt bé, ho trobem perfecte. Això han de fer els més menuts a l'escola: aprendre i prendre consciència de les limitacions de la nostra societat i aplicar-ho en la vida quotidiana, evidentment amb l'ajuda de les famílies, sense les quals l'educació no està completa. Què fem doncs per Festa Major? Un Correaigua infantil, els en fem un a la seva mida, amb menys pressió, amb sol per poder-se assecar. Tota la feina feta durant l'any se'n va en orris en un tres i no res. Molt probablement els menuts passen a relacionar l'aigua amb un entreteniment més, com podria ser la sorra del parc o els gronxadors. Si ja des de ben petits els ensenyem això, després no els demanem quan siguin persones adultes que l'aigua freda de la dutxa la guardin en garrafes per regar les plantes, ja que molt probablement se la tiraran pel damunt. Creiem que el Correaigua no ajuda gens en l'educació per a l'estalvi, i si ajuda en alguna cosa, és just en el contrari.

Per últim, cal que ens traiem del cap la idea que el Correaigua ha esdevingut una tradició. Això té un nom, i es diu demagògia. És una excusa com una altra, ja que amb els pocs anys que fa que es fa el Correaigua i tenint en compte que la gent que el gaudeix en comparació al total de la ciutat és reduïda, dir-ne tradició és una mentida. Pot ser que a Granollers tinguem la mania de tradicionalitzar el que no és tradicional, ja sigui el rajol de Festa Major o el mateix Correaigua.

Si tal com diuen uns quants hi ha vida extraterrestre i ens miren des d'un forat, riuran molt d'aquesta ciutat. Durant tot l'any estalviant per després llençar tota l'aigua durant dos dies! Potser vam veure massa la televisió... però el que deia el capità enciam ens ha quedat al cap: Els petits canvis són poderosos!!!

Gotes Unides

21 comentaris:

Anònim ha dit...

A l'escrit heu fet servir la paraula demagògic. Es pot aplicar perfectament al que heu escrit.

Em sembla l'iniciativa d'uns nens de papà que vam de progres, més si el vostre referent cultural és el Capità Enciam.

Anònim ha dit...

Anònim, no entenc tan de ressentiment. De bon rotllo, sembla com si no les tinguessis totes de fer el correaigua. Si tens remordiments, divendres no deixis que l'aigua corri en va.

Anònim ha dit...

Feu ber de demanar més informació, però heu anat directament a les fonts o només feu això per tocar el que no sona?

Us heu plantejat nomès el correaigua o tot el "despilfarro" que es fa per festa major? Esteu en contra de la MAT i de les nuclears? Perquè si és així també podeu demanar que els actes nocturns no gastin llum i es facin a les fosques, no? Posats a parlar de demagògia... O és que aquests si que son tradicionals?

Sabeu del cert quants anys fa que es fa el correaigua? Vosaltres sou els que decidiu què és o no una tradició?

Anònim ha dit...

Només un incís... A Catalunya no hi ha cap pantà. Tenim embassaments, que si ho mireu al diccionari, no té res a veure. Amb aquest detall us vull fer adonar que la manca d'informació respecte qualsevol tema pot portar a conclusions erronies o mal entesses. L'Agencia Catalana de l'Aigua diu que es pot fer el correiagua, i d'això, aquesta web no hi diu res. Quan és per un acte lúdic on es veuen implicades més de 4000 mil persones, no penso que l'aigua corri en va. Aprofita-la i disfruta-la!!!

Gotes unides ha dit...

Estimats anònims, sabem perfectament que la despesa que suposa el Correaigua és una quantitat molt petita comparada, per exemple, amb la despesa diària de la nostra ciutat. Ho sabem des del primer dia, però també des del primer dia diem que no volem fer una baralla de xifres, ens preocupa el fet de llençar l’aigua passat l’època que passem.

Pel que fa a la despesa general de la Festa Major, la veritat és que se’ns ha passat pel cap però aquest any hem decidit centrar-nos amb la qüestió de l’aigua, això no vol dir que de cara a l’any vinent ens plantegem altres qüestions com pot ser la despesa energètica que és molta. I evidentment, no tenen res de tradicional la major part dels actes nocturns de la Festa Major. Pel que fa la decisió de les tradicions evidentment nosaltres no les marquem. El que sí que sabem és quan un fet es considera històric i es marca la frontera en els 25 anys. Per tant tenint en compte que la Festa Major aquest any en fa 25, i el Correaigua no es fa des dels inicis, no es pot considerar un fet històric.

Gràcies per l’apreciació dels embassaments/pantans. Pel que fa el que diu l’ACA, és molt respectable però no per això s’ha de seguir fent. És a dir, ja sabem que no és un acte prohibit o il•legal, tot i això creiem que és una manca de serietat llençar l’aigua després d’una època de forta sequera, per altra banda relacionar, en aquest país i actualment, l’aigua amb quelcom lúdic ho trobem una bestiesa i creiem que ens ho hauríem de començar a plantejar.

Moltes gràcies per opinar,

Gota unida

Anònim ha dit...

Caram no pensava que una activitat fos tan determinant per una colla, no se...

Espero que ningu, el dia que obri l'aixeta i no surti aigua, s,hagi d'empenedir del dia que va llençar aigua innecessariament.

Anònim ha dit...

http://www.grec.cat/cgibin/mlt00x.pgm?GECART=0006457
o
http://www.grec.cat/cgibin/mlt00x.pgm?GECART=pant%E0
o
http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=pant%E0&OperEntrada=0
o
http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=embassament&OperEntrada=0

Anònim ha dit...

Segurament em torno a equivocar però en el nostre registre són sinònims. Sino mira enllaços IEC i Enciclopèdia Catalana. Al Termcat també els defineix com a sinònims.
En tot cas estic d'acord que mala informació genera desconcert i caos. El que em sembla que la ràbia tampoc genera res de bo i a vegades la noto en alguns comentaris. (rollo hippie'2)
Vagi bé

Anònim ha dit...

És simplement un punt de vista, jo puc trobar una bestiesa cremar milers d'euros en pirotècnia per fer un acte lúdic com el castell de foc o els correfocs, però en canvi no ho critico, tot i que són actes lúdics, llençar diners per que gaudeixi la gent és poc ètic i sostenible. I em sap greu contradir-vos, ja que les vostres reivindicacions tot i que exagerades tenen un motiu noble, creieu-me quan us dic que d'aquí 3 anys, quan el correaigua sigui un acte "històric", tot i que no crec que això sigui el tema, no tindrem problemes de sequera. Algú ha tornat a sentir parlar de la manca d'aigua a Murcia des de fa 5 anys, just després que s'aturés el trasvassament de l'Ebre? Aquest Abril gairebé ens porten aigua d'allà! Quan funcionin les desaladadores del Llobregat la macropoblació de Barcelona no haurà de xuclar de les conques internes ni del Ter i alehores no s'haurà de patir que no surti aigua de l'aixeta... Ara podrieu pensar que això és també poc sostenible... que no s'haurien de construir, però tot i que sempre he cregut que la Terra és un sistema massa complex perque els humans el poguem entendre i menys modificar-lo, ningú és va posar les mans al cap quan varem passar d'anar a cavall a anar en cotxe, o quan podiem fer vida de nit gràcies a un tal Thomas Alva Edison... Com algú ja ha dit en aquest blog:

"Tot i que el vostre proposit és lloable, si les premises que és prenen són erronies les conclusions poden ser desastroses.

Jo també us proposo una reflexió; sento més respecte per la gent que canvia de punt de vista després d'aquirir nova informació que per aquells que s'aferren a punts de vista polititzats o mediatitzats. El món canvia. Els ideòlegs i els fanàtics no."

Anònim ha dit...

Perdona la meva incultura dieu que:

El que sí que sabem és quan un fet es considera històric i es marca la frontera en els 25 anys.

D'on ho heu tret això??? Estem parlant d'història o tradició?

Anònim ha dit...

Heu escrit:

Espero que ningu, el dia que obri l'aixeta i no surti aigua, s,hagi d'empenedir del dia que va llençar aigua innecessariament.

Això és demagògia.

Anònim ha dit...

Em sembla correcte la teva apreciació des de un punt de vista toponímic, però geològicament... i espero que reconeguis que aquesta gent és la que sap d'aquests temes, aquestes definicions són prou acurades.

pantà:
http://es.wikipedia.org/wiki/Pantano

embassament:
http://es.wikipedia.org/wiki/Embalse

De fet encara es podrien afegir algunes coses més dels dos tipus però crec que queden prou definits.
En tot cas, i un cop aclarit això, crec que aquest no és el tema. Simplement era un exemple per fer veure que la desinformació no ajuda a ningú.

Anònim ha dit...

Estic a favor de que no es fagi el Correaigua per la mateixa raó que a casa molts estalviem aigua.
Mar Girbau Cabanes

Anònim ha dit...

Jo, tal com diuen molts correus, també crec que hi ha molts àmbits en els que s’ha de treballar per una nova cultura de l’aigua (empreses,piscines, gespes,regs, i un llarg etc...), però crec que no te sentit separar una cosa de l'altra.
Per altre banda si Granollers fa bandera de tenir una Festa Major feta pel poble , crec que ha de ser el poble qui decideixi els actes que es fan, es desfan, es modifiquen o s’adapten, abans de que s’hagin de prohibir per llei el proper any que no tinguem aigua.

Respecto totes les opinions, tot hi que em costa donar credibilitat a les anònimes.

Mar Girbau i Cabanas

Anònim ha dit...

Pel que fa al fet que l'ACA aprovi fer el correaigua, no és sinònim que això sigui correcte.
L'ACA també arpova l'ús de l'aigua pels camps de golf, i segur que tots n'esteu en contra.
Si voleu entrar en guerres de xifres, podem entrar-hi, és a dir, segurament el correaigua significa una mínima part del consum diari de la ciutat, de la mateixa manera que un camp de golf suposa una mínima part del consum d'un terme municipal.
Pel que fa a l'energia,és cert que s'en podria gastar molta menys, però crec que com algú a dit, no s'ha de ser fanàtic i radical. Tots evidentment ens desplacem en cotxe, tots evidentment tenim energia elèctrica a casa, i tots gastem més aigua del compte. De fet el ssimple fet d'estar escrivint això suposa una despesa energètica.

No es tracta de tornar al neolític. Simplement creiem que l'aigua és un bé escàs. Demagògia? digue-li com volgueu.
M'és absolutament igual que 4000 persones gaudeixin d'aquest acte popular (17 anys de correaigua??).
El circ romà el disfrutaven 50.000 persones, i segur que no defenses el que es feia allà.

edu i mar ha dit...

Llegeixo els comentaris anònims i les respostes que provoquen i crec que desvien el tema que jo crec central d'aquest blog, i corregiu-me gotes si m'equivoco:
Llençat l'aigua en un acte públic.

Tots hem disfrutat del correaigua, i jo mateix vaig ruixar un cop, no em cau la cara de vergonya pq m'ho vaig passar molt bé i perquè ningú m'havia fet pensar mai en el sentit d'aquest acte, o sigui mullar la gent pq s'ho passin bé.

Gotes unides senzillament posen en dubte si és ètic o no. I no vull provocar respostes agresives sobre el terme ètic.

Teniu tot el meu suport!

edu riera

Anònim ha dit...

Bones a tots!
Jo crec que el debat no va en el camp de la etica, evidentment tampoc vull veure-ho com un intent de "boicot". Pero si que penso que es un tema facil de fer-ne bandera ja que te repercusio mediatica, si realment voleu lluitar contra la despesa inecesaria de l'aigua, pq no parlem de la fuita de la piscina, que tb depen directe del ajuntament, del rec de parcs i jardins, aixi com el dels carrers,per no parlar de camps de golf i industries. Crec que questionar una acte on es troben aprox 4000 persones, que gaudeixen del mateix i que fa 23 anys que es celebra (excepte un que es va fer un CH2O sec) penso que es una mica diguem-ne "oportunista"
que jo sapiga d'una fuita d'aigua no s'en beneficia ningu oi?. Tampoc penso que sigui la manera ni el moment, a la assamblea de Blancs sereu molt ben rebuts i se us deixara exposar comentaris, propostes encara que no sigueu membres actius de la colla.
Be amics ara us haig de deixar q vaig cap a la porxada a gaudir juntament amb 4000 persones d'un acte de festa major.

Salut!

Sergi Serrano ha dit...

Prou ja de boicotejar una festa major que realment la gent s'ha fet seva des de fa vint i cinc anys.
Mireu, un ja té una edat i encara recordo quan abans de la Festa Major de Blancs i Blaus la gent fotia el camp de Granollers perque era millor aprofitar quatre dies de festa, que no quedar-se a una festa major carrinclona i amb quatre actes mal muntats.
Per sort, un grup de gent va decidir posar fi a aquesta situació i muntar la Festa Major de Blancs i Blaus. Bé, ja en aquells principis el mossen i els sectors més conservadors de Granollers es van oposar a la festa i la van intentar deprestigiar; després van venir les misterioses desaparicions del programa oficial d'actes com la Ruta del Quintillo, o més recentment la Gran Correguda. El tema del Correaigua es ve arrossegant des de fa ja tres o quatre anys; amb l'excusa de l'estalvi d'aigua s'està fent una nova campanya per part d'aquestes mateixes forces "obscures" que poc a poc es volen carregar no tant sols un dels actes insignia, sinó la nostra festa.
Ja han acabat amb la vida nocturna de Granollers durant tot l'any i ara ho volen fer per Festa Major. Prou, sigueu quí sigueu. Deixeu-nos en pau, i no tracteu de camuflar-vos sota un mocador blanc o blau; respecteu la festa tal i com està i amb molt de respecte, si no us agrada, agafeu-vos uns dies de vacances, que teniu pinta d'estar molt nerviosos.

Visca la Festa Major de Granollers i totes les festes populars de Catalunya!

Anònim ha dit...

rfcfzaBones! en primer lloc crec que no és cap demagògia parlar de posibles restriccions d'aigua, es més crec que es una realitat, mai s,habien vist els embassaments com estaven fa 3 mesos.
Despres dir que tan de bo aquest acte no fos de cap colla, ja que estic segur canviarien moltes opinions...

Jo soc blau i aquests darrers anys estic flipan amb el potencial i inniciatives de la colla blanca, aprofito per donar-vos l,enhorabona, pero tambe dir que personalment del correaigua d'ahir el que més em va agradar va ser la música i el que meny les fuites d'aigua a les boques on estaven conectades les manegues.

Crecs que entre tots haurien de fer força per arreclar coses a la nostre ciutat i aquesta iniciativa ha començat per l'estalvi de l'aigua i seguirà amb altres coses... tot a l'hora es impossible.

VISCA ELS BLANCS I VISCA ELS BLAUS, QUE SON LA FM.

Anònim ha dit...

S'ha dit: "Els embassaments mai s'havien vist com fa 3 mesos."

Segur? Ho pots demostrar? Hi ha hagut restriccions d'aigua com altres vegades? Si és així fes-s'ho. Parlar per parlar en sabem tots.

La manca d'informació verídica o la desinformació és molt dolenta ja que enverina el pensament col·lectiu.

Us repeteixo: Tot i que el vostre proposit és lloable, si les premises que és prenen són erronies les conclusions poden ser desastroses.

Anònim ha dit...

Jo també crec que si aquest acte en lloc de ser d'una colla l'organitzés l'ajuntament molta més gent ho veuria diferent.
Sóc blanc, i no per estar en contra del correaigua actual ho sóc menys. De fet crec que un altre tipus de correaigua és possible. Crec fins i tot que pot esdevenir un acte de consciència d'estalvi.


Fins aviat

Nicolau Casal